Globaali julkaisu murskaa piratismin

Billboard-lehti julkaisi viime viikolla uutisen, jonka mukaan musiikkiteollisuudessa oltaisiin siirtymässä globaaleihin julkaisupäiviin. Tähän astihan meininki on vaihdellut niin, että joissain maissa uudet julkaisut on ollut tapana pukata ulos perjantaina, joissain toisissa taas maanantaina ja kolmansissa tiistaina. Mikäli suunnitelma toteutuu, lähitulevaisuudessa kaikki julkaisut pistettäisiin myyntiin aina perjantaisin.

Jos ihan rehellisiä ollaan, en todellakaan tiedä, mihin julkaisupäiväratkaisut ovat perustuneet, mutta ilmeisestikin niiden takana ovat historialliset syyt. Toisaalta se, miksi niin tehdään, on toissijaista. Merkityksellistä on vain se, että niin tosiasiallisesti tapahtuu, sekä se, mitä vaikutuksia näillä ratkaisuilla on.

Yksi vaikutus on piratismi.

Ennen ihmiset ymmärsivät, että julkaisut tapahtuivat eri aikaan. Ei yksinkertaisesti ollut mahdollista roudata levyjä kaikkialle maailmaan samanaikaisesti, joten oli vain luonnollista, että julkaisut olivat porrastettuja. Nykyisin näin ei tietenkään ole. Internet mahdollistaa globaalin informaationlevityksen ja myös globaalit julkaisut. Historiallisista ja markkinoinnillisista (kyynisempi voisi sanoa ”markkinoiden jakoon liittyvistä”) syistä näin ei ole kuitenkaan tehty, mikä kismittää ihmisiä. Ja kun sosiaaliset verkostotkin alkavat olla globaaleja, ihmisiä ärsyttää, miten jenkkikaverit jo kuuntelevat suosikkiartistin uutta albumia, kun paikallinen iTunes tarjoaa eioota tai ”ilmestyy ensi tiistaina”-statusta. Tämä taas synnyttää ihmisille insentiivin ladata albumi lainvastaisesti netistä.

Nyt peli on kuitenkin muuttumassa. Jos julkaisu tapahtuu samanaikaisesti kaikkialla maailmassa, ei kenelläkään tietenkään ole mitään houkutusta ladata sisältöä netistä lainvastaisesti… eihän?

Tietysti kyse on myös toiveajattelusta. On selvää, että globaalikaan julkaisupäivä ei saa kaikkia ihmisiä laillisten keinojen pariin. Joillain ei ole varaa, mutta haluavat sisällön silti; toisille sisällöstä maksamattomuus taas on periaatekysymys. Näistä ihmisistä tuskin tulee ostajia, vaikka mitä tekisi. Toisaalta The Guardian -lehden mukaan Beyoncén uusi, globaalisti samaan aikaan julkaistu albumi nousi hetkessä iTunes-listan kärkeen ja rikkoi edelliset ennätykset, eli ilmeisesti ainakin joku sen osti. Mutta oliko syynä globaali julkaisu? Jaa-a, vaikea sanoa. Tuskin se kuitenkaan negatiivinen vaikutin oli.

Myös pelialalla ollaan oltu hitaasti siirtymässä kohti globaaleja julkaisuja. Täysin vakiintunut ratkaisu se ei kuitenkaan ole ja esimerkiksi suosittu Rock, Paper, Shotgun -peliblogi on jo vuodesta 2011 pitänyt yllä ”No Oceans”-kampanjaa, jonka tarkoituksena on viestittää pelitaloille siitä, että yksi, globaali julkaisuhetki on verkottuneessa maailmassa ainut oikea ratkaisu.

Piratismi on piratismia ja lainvastainen lataaminen lainvastaista lataamista. Ymmärrettävästi ne kismittävät teosten luojia. Mutta toisaalta, kuten Iron Sky- ja Star Wreck -elokuvien takaa tutut Timo Vuorensola ja Janos Honkonen kirjoituksessaan toteavat, piratismi on ase ohimolla. Se on potku perseelle, joka pakottaa mukautumaan muuttuneeseen maailmaan. Sisältöteollisuus muuttuu ja se on hyvä.

Kuuluisassa twiitissään IT-yrittäjä / ammattivaraspiraattirikollinen (valitse haluamasi termi) Kim Dotcom kertoo 5 ohjetta piratismin pysäyttämiseksi:

  1. luo loistavaa sisältöä,
  2. tee sen ostaminen helpoksi,
  3. julkaisu samana päivänä globaalisti,
  4. toimii kaikilla laitteilla,
  5. reilu hinta.

Listan kohdat 1 ja 5 ovat tietysti kovin suhteellisia käsitteitä, mutta 2 – 4 eivät ole. Ne ovat konkreettisia, jo nyt täysin toteutettavissa olevia asioita.

Katoaako piratismi maailmasta Dotcomin ohjeilla? No tuskin. Kuten sanoin, toisilla ei edelleenkään ole varaa ja toisia ei yksinkertaisesti kiinnosta. Mutta olen täysin varma siitä, että Dotcomin ohjeita noudattamalla laiton lataaminen varmasti vähenee ainakin jonkin verran.

Ja kun internet on lähtökohtaisesti globaali, globaaleista julkaisuista poikkeaminen vaati erityistä viitseliäisyyttä. Kun nykymaailmassa porrastetulla julkaisulla kuitenkin lähinnä ampuu itseään jalkaan, miksi lähteä siihen? Vinkiksi: ei kannata.

Globaali julkaisu on erittäin helppo tapa taistella piratismia vastaan. Siinä mallissa kaikki voittavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.