Patentti ei ole tekijänoikeus

Huhhuh, nytpäs pärähtää! Amazon on saanut patentin menetelmään, jolla ihmisistä saadaan otettuja valokuvia tasaisen valkoisen taustan päällä niin, ettei kuvaan tule varjojen aiheuttamia reunoja. Ja tästähän on pahastuttu,  mm. Järkeä Tekijänoikeuslakiin -kampanjasivu Facebookissa linkkasi Quartzin artikkeliin ja Ilta-Sanomatkin teki aiheesta kohujutun.

Harhaanjohtava linkkaus

Eli eiköhän kauhistella yhteen ääneen, miten nyt ei enää saa ottaa kuvia valkoista taustaa vasten! Tämähän on kamalaa, valokuvauksen perusniksi tällä tavalla siirretty yksityiseksi omaisuudeksi ja-

Hohhoijakkaa.

On ihan hyvä, että immateriaalioikeuksista keskustellaan. Keskustelu on oikeastaan enemmän kuin tervetullutta, jopa välttämätöntä. Näin siksi, että oikeastaan kaikki osapuolet ovat sitä mieltä, että järjestelmä ei enää vastaa nykypäivän tarpeita ja sitä tulisi päivittää, erityisesti tekijänoikeuksien osalta. Mihin suuntaan, siinä näkemykset sitten jakautuvatkin rajusti.

Mutta patentti ei ole tekijänoikeus. Siitä, että joku Yhdysvalloissa saa patentin johonkin, ei voida vielä päätellä yhtään mitään Suomen patenttijärjestelmän tilanteesta ja vielä vähemmän tekijänoikeusjärjestelmän tilanteesta.

Täällä Suomessa patentin voi Suomen patenttilain mukaan saada vain tekniselle keksinnölle, joka on uusi ja olennaisesti eroaa siitä, mikä on tullut tunnetuksi (patenttilaki 1 § & patenttilaki 2 §). Tekijänoikeuden sen sijaan saa kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen, joka on yksilöllinen ja omaperäinen. Vaikka yksilöllisyyden ja omaperäisyyden vaatimukset eivät suoraan pohjaudu tekijänoikeuslakiin, tulkinta on täysin vakiintunut tekijänoikeuslain 1 §:n tarkoittaman luomisen edellytyksinä.

Patentin ja tekijänoikeuden suojan kohteet ovat siis täysin erilaiset: patentti suojaa teknisiä, teollisisesti hyödynnettäviä keksintöjä, tekijänoikeus taideteoksia ja kirjallisia teoksia.

Tätä ei voi tarpeeksi toistaa: patenttioikeudesta ei voida päätellä mitään tekijänoikeuksien suhteen eikä tekijänoikeudesta mitään patenttien suhteen!

Puhumattakaan siitä, että kansainvälisistä harmonisoinneista huolimatta patenttijärjestelmä vaihtelee valtiosta riippuen. Ja yksi suurimmista poikkeuksista koko muuhun maailmaan nähden on Yhdysvallat, jossa bisnespatentit ovat arkipäivää, toisin kuin täällä Euroopassa.

Bisnespatenteilla tarkoitetaan siis patentteja, jotka eivät ole varsinaisesti teknisiä, vaan suojaavat esimerkiksi bisnesmallia tai vaikkapa pelin toimintaa (ja jotka ovat Suomessa nimenomaisesti kiellettyjä patenttilain 1 §:n 2 momentin 3-kohdan perusteella). Tällaisia ovat mm. Amazonin patentti yhden klikkauksen ostamiseen, Wizards of the Coastin patentti keräilykorttipeleihin sekä nyt kyseessä oleva Amazonin patentti tiettyyn tapaan ottaa valokuvia.

Kauhistelu täällä Suomessa siitä, millaisen patentin Amazon on jenkeissä saanut, on siis yksiselitteisesti turhaa eikä osu maaliinsa ollenkaan.

Ilmainen vinkkilista kaikille immateriaalioikeuksista keskusteleville:

  1. Selvitä, mistä immateriaalioikeuden suojamuodosta on kyse. Onko kyseessä tekijänoikeus, patentti, tavaramerkki, integroidun piirimallin suoja vai mikä?
  2. Selvitä, mitä kyseinen suojamuoto oikeasti pitää sisällään ja mitä sillä suojataan. Taideteoksia, teknisiä keksintöjä, tavaramerkkejä vai mitä?
  3. Selvitä, miten kyseinen suojanmuoto toimii Suomessa ja miten ulkomailla. Onko ulkomaisesta käytännöstä pääteltävissä mitään Suomen suhteen? Vaikuttaako ulkomailla myönnetty suoja mitenkään Suomeen? Voisiko sama tapahtua Suomessa?

Tässä tapauksessa on aika useilta keskustelijoilta mennyt vikaan niin 1, 2 kuin 3.

Immateriaalioikeuksista keskustelu on todellakin tervetullutta. Oma veikkaukseni on, että järjestelmään tulee iso remontti viimeistään 30 vuoden sisällä. Mutta sovittaisiinko, että ensin kaikki keskustelijat opettelevat ne perusasiat, jotta voimme edes puhua samoista asioista?

Ja itse asiaa kommentoidakseni, suomessa saa edelleenkin ottaa kuvia valkoista taustaa vasten. Kuvausmetodilla ei muutenkaan ole lähtökohtaisesti mitään tekemistä tekijänoikeuden kanssa. Eikä tällainen patentti olisi Suomessa mahdollinen. Uutisointi olisi siis voinut olla ihan vain ”Jenkkien patenttijärjestelmä on edelleenkin hassu, katso kuvat” – mutta se ei olisi ollut kovinkaan mielenkiintoinen uutinen. Voi harmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.