Pelisäännöissä ei ole kyse pelisäännöistä

”Nythän ongelmana on se, että yhteisiä pelisääntöjä ei ole noudatettu”.

Kuinka usein olet kuullut jonkun päättäjän julkisuudessa manaavan, että pelisääntöjä ei ole noudatettu, minkä takia täytyy nyt sitten antaa jonkinlaista kurinpalautusta? Ja kuinka usein olet kuullut samankaltaisten päättäjien manaavan, että sääntöjä ei ole noudatettu?

Lähes poikkeuksetta, kun joku puhuu pelisäännöistä, on kyse tilanteesta, jossa ei todellakaan ole kyse pelisäännöistä vaan säännöistä.

”Pelisäännöt” ovat sanallista magiaa. Käyttökohteita ko. sanalla on nimittäin noin kaksi:

  1. tilanne, jossa joku on mokannut pahasti ja käyttää pelisäännöt-sanaa säännöt-sanan sijasta lieventääkseen paheksuntaa. Hänhän oli rikkonut vain pelisääntöjä eikä mitään vakavasti otettavia sääntöjä...
  2. tilanne, jossa on hyvinkin selkeä valtaepäsuhta, jossa toinen osapuoli on käytännössä päässyt sanelemaan ehdot, miten menetellään. Mikäli näistä tulee purnausta, ylempiarvoinen voi näpäyttää siitä, ettei hänen näennäisesti tasa-arvoinen kumppaninsa noudata ”yhdessä sovittuja pelisääntöjä”.

Sellaiset ”pelisäännöt” kuin Suomen laki (Julkisuuslaki 621/1999). (Linkki artikkeliin)

Tässä kehittelemäni testi, jolla voit kokeilla, käyttääkö henkilö sanaa ”pelisäännöt” vilpittömästi:

  1. Onko kyseessä johonkin peliin (jalkapallo, Afrikan tähti, Counter-Strike) liittyvä tilanne?
  2. Epäilläänkö henkilöä itseään ko. sääntöjen rikkomisesta?
  3. Onko henkilö valtahierarkiassa tosiasiallisesti ylempänä kuin se osapuoli, jota syytetään ko. sääntöjen rikkomisesta?

Jos vastaus kohtaan 1 on kyllä, hienoa! Silloin kyseessä todennäköisesti ovat oikeastikin pelisäännöt. Jos vastaus on ei, siirry kohtaan 2.

Jos vastaus kohtaan 2 on kyllä, henkilö yrittää todennäköisesti saada mokansa näyttämään pienemmältä. Jos vastaus on ei, siirry kohtaan 3.

Jos vastaus kohtaan 3 on kyllä, henkilö yrittää todennäköisesti saada toisen osapuolen näyttämään epäluotettavalta. ”Eiväthän nuo noudata edes niitä ehtoja, joista ovat itse olleet sopimassa!”

Ja jos vastaus kohtaan 3 on ei, pistä lotto vetämään.

Toisin sanoen, henkilö joko haluaa mitätöidä omia mokiaan tai hierarkiassa alempana olevien (usein hyvinkin kohtuullisia) vaatimuksia.

Välillä tulee vaimon kanssa pelattua Dominionia. Jos jonkin kortin tulkinnasta tulee epäselvyyksiä, meillä päin kysytään ”mitä säännöt tästä sanovat”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.